Rengöra smycken - ZOE HOOP JEWELRY

Kristna smycken tillverkade med respekt för människor och miljö.

0

TÖM KUNDVAGNEN

Rengöra smycken

Guide

Har du lagt märke till att dina älskade ZOE HOOP-smycken inte glänser lika mycket som de gjorde första gången du använde dem? Det händer med smycken som används ofta och eftersom jag så långt som möjligt försöker tänka hållbart och inte bestryker silversmyckena med plätering som skadar miljön i onödan.
Rengjort smycke, halsband med runt hänge som ligger på marmorsten
Oroa dig inte om de ser lite mörkare ut efter att du haft dem på dig ett tag! Smycket reagerar helt naturligt i närheten av din hud och med luften.
Det finns några enkla steg du kan följa för att få tillbaka deras glans och låta dem stråla som nya igen på ett miljövänligt sätt. Plocka upp dina smycken, ta på dig rengöringshandskar och låt oss börja rengöringen!
 1. Lägg dina smycken i en skål med aluminiumfolie, strö rikligt med bikarbonat eller bakpulver, häll försiktigt över kokande vatten så att det täcker smyckena. En kemisk reaktion, som kallas jonbyte, sker och bildar en mild basisk lösning som kan hjälpa till att lösa upp smuts och beläggningar från smycket.
 2. Låt smyckena vara i minst 15 minuter, helst längre, till exempel över natten.
 3. Ta upp dina smycken och rengör dem försiktigt med dina fingrar, en mjuk svamp, tandborste eller trasa.
 4. Skölj varje smycke separat i rent ljummet vatten.
 5. Torka dem försiktigt med en mjuk trasa. Smyckena har nu återfått sin glans och du kan polera dem för att få ännu mer glans genom att använda en polertrasa för smycken.

Vi använder själva metoden ovan för våra egna smycken. Men var försiktig innan du använder den på smycken som inte kommer från ZOE HOOP. Lite längre ner har vi sammanställt några tips som kan guida dig i rätt riktning när du vill att dina smycken ska bli fina igen.

Vi råder dig till att undvika att bada med våra guldsmycken i poolen och havet eftersom salt och klor gör att smyckena missfärgas. Saltvatten är det som sliter allra värst på guld. Det är lätt att i all hast råka smörja in sig själv och smyckena med exempelvis solskyddsfaktor eller att glömma att ta av dem när man tvättar håret med silverschampo eller hårfärg. Då förstör du guldsmyckena och det kan bli svårt att göra rent silversmyckena då kemikalierna reagerar med silver och guld så att de ändrar färg. Sjävklart kan du inte heller tvätta smyckena i disk- eller tvättmaskinen. Undvik alltså kemikalier. Tänk på att även hårspray och parfym innehåller kemikalier som kan missfärga. Att tvätta av smyckena med mild tvål och vatten går fint.

Allmänna rengöringstips för vanliga material i smycken

 • Guld: Använd varmt vatten och diskmedel eller en mild tvål. Skrubba försiktigt med en mjuk tandborste eller trasa för att ta bort smuts och olja. Skölj noggrant och torka med en mjuk trasa.
 • Silver: Använd varmt vatten och en mild tvål eller silverrengöringsmedel. Skrubba försiktigt med en mjuk tandborste eller trasa för att ta bort smuts och oxidation. Skölj noggrant och torka med en mjuk trasa.
 • Pärlor: Använd en mjuk, fuktig trasa eller svamp för att torka av pärlorna. Undvik att blötlägga pärlor i vatten eller använda rengöringsmedel eftersom det kan skada pärlorna.
 • Ädelstenar: Använd varmt vatten och en mild tvål eller rengöringsmedel anpassat för ädelstenar. Skrubba försiktigt med en mjuk tandborste eller trasa för att ta bort smuts och olja. Skölj noggrant och torka med en mjuk trasa.
 • Rostfritt stål: Använd varmt vatten och diskmedel eller en mild tvål. Skrubba försiktigt med en mjuk tandborste eller trasa för att ta bort smuts och fläckar. Torka sedan av med en mjuk trasa.
 • Tenn: Använd en mjuk trasa och en blandning av bakpulver och vatten för att försiktigt skrubba bort fläckar och smuts. Skölj noggrant och torka sedan med en mjuk trasa.
 • Koppar: Använd en blandning av salt och ättika eller citronjuice för att försiktigt polera kopparföremål och ta bort fläckar och oxidation. Skölj noggrant och torka sedan med en mjuk trasa.
 • Läder: Använd en läderrengöring eller en mild tvål och vatten för att torka av läderytor. Torka sedan av med en mjuk trasa och applicera läderbalsam för att bevara och skydda lädret.
 • Trä: Använd en mjuk trasa och en blandning av olivolja och citronjuice för att försiktigt polera och rengöra träföremål. Torka sedan av med en annan ren, mjuk trasa.
 • Glas: Använd en blandning av vatten och ättika eller citronjuice för att rengöra glasföremål. Torka sedan av med en ren trasa eller papper.
 • Plast: Använd en mild tvål och varmt vatten för att rengöra plastföremål. Torka sedan av med en mjuk trasa eller papper. Undvik att använda hårda skurmedel eller rengöringsmedel som kan repa plasten.
 • Gummi: Använd en blandning av varmt vatten och diskmedel för att rengöra gummiytor. Torka sedan av med en mjuk trasa eller papper.
 • Betong: Använd en blandning av varmt vatten och tvål för att rengöra betongytor. Använd en skurborste för att ta bort fläckar och smuts. Skölj noggrant och torka sedan av med en ren trasa.
 • Keramik: Använd en mild tvål och varmt vatten för att rengöra keramiska föremål. Torka sedan av med en mjuk trasa eller papper.
 • Porslin: Använd en mild tvål och varmt vatten för att rengöra porslin. Torka sedan av med en mjuk trasa eller papper. Undvik att använda hårda skurmedel eller rengöringsmedel som kan repa porslinet.

Visst är det fantastiskt att se hur olika smyckesmaterial reagerar på olika rengöringsmetoder? Det är som att de har sina egna personligheter och behov. Men oroa dig inte, med denna tabell kan du se till att dina smycken får den vård de behöver för att behålla sin glans och skönhet.

Och kom ihåg, även om det är viktigt att ta hand om dina smycken, betyder det inte att du inte kan ha roligt med dem också! Använd dina smycken med stolthet och låt dem lysa upp din dag.

Så hanterar du olika sorters smycken vid rengöringen

När det kommer till rengöring av smycken är det viktigt att tänka på vilken typ av smycke det rör sig om. Halsband, örhängen, broscher, armband och ringar har alla olika egenskaper som kräver olika hantering vid rengöring. Här är några enkla tips och tricks för att underlätta hanteringen:

 • Halsband Ett vanligt problem med halsband är att de kan bli trasslade och knutna. För att undvika detta kan man lägga ut halsbandet på en plan yta när man rengör det. Om det är riktigt trassligt kan man använda en nål eller en tandpetare för att försiktigt skilja kedjorna åt. Man kan också använda en mjuk tandborste eller en trasa för att rengöra halsbandet.

 • Örhängen Det kan vara svårt att komma åt ordentligt när man rengör örhängen. Ett tips är att använda baksidan på örhänget eller en bit vanlig modellera eller häftmassa för att hålla fast örhänget medan man rengör det. Man kan också använda en mjuk tandborste eller en trasa för att rengöra örhängen.

 • Broscher: Broscher kan ha många små vrår och kanter som kan vara svåra att komma åt med en trasa eller tandborste. Ett tips är att använda en tandpetare eller en bomullstuss för att komma åt de svåråtkomliga områdena. Man kan också använda en mjuk tandborste eller en trasa för att rengöra broschen.

 • Armband: Armband kan ha kedjor eller band som är ömtåliga och kan skadas vid rengöring. Ett bra sätt att hålla armbandet vid rengöring är att placera det på en plan yta, som en mjuk trasa eller en handduk, och sedan försiktigt rengöra det med en mjuk tandborste eller en trasa. Om det är riktigt smutsigt kan man blötlägga armbandet i ljummet vatten med några droppar mild tvål. Det är viktigt att torka av armbandet ordentligt efter rengöring för att undvika fukt- eller vattenskador på eventuella detaljer eller dekorationer på armbandet.

 • Ringar: Ringar kan ha många små detaljer som kan vara svåra att komma åt när man rengör dem. Ett bra sätt att hålla en ring när man gör rent den är att använda ett smyckestativ eller en bit modellera eller häftmassa. Man kan trycka ner ringen i leran eller placera den på smyckestativet för att hålla den stadigt medan man rengör den. Detta gör det också enklare att komma åt alla delar av ringen utan att behöva oroa sig för att tappa den. En annan metod är att använda en bomullstuss eller en mjuk trasa och hålla ringen mellan två fingrar medan man rengör den. Det är viktigt att vara försiktig och inte applicera för mycket tryck för att undvika att skada stenen eller metallen.


Så förvarar du dina rengjorda smycken bäst

Att förvara smycken på rätt sätt kan förlänga deras livslängd och minska risken för repor, skador eller att du tappar dem. Det kan också göra det lättare att hitta och organisera smyckena, vilket kan spara tid och minska stressen när du har bråttom iväg.

För att förvara smycken på rätt sätt kan man använda sig av olika förvaringsalternativ som smyckeskrin, smyckesboxar eller smyckeshängare. Genom att använda dessa alternativ kan man skydda smyckena från damm, ljus och fukt, vilket kan orsaka oxidationsprocesser och skador på vissa material. Helst ska du förvara dem torrt, i en tättslutande förpackning undvik badrummet som förvaringsplats.

Har vi listat de bästa förvaringssätten för olika sorters smycken? Såklart! Här kommer en enkel guide:

Typ av smycke Förvaringsmetod Varför
Guldsmycken Förvara separat i en mjuk påse eller ask Förhindrar repor och skador från andra smycken eller ytor
Silver- eller platinasmycken Förvara separat i en lufttät påse eller ask Förhindrar oxidation och missfärgning
Pärlsmycken Förvara i en mjuk påse eller foder med naturliga fibrer, t.ex. siden Förhindrar repor och skyddar pärlornas känsliga yta
Smycken med ädelstenar Förvara separat i en mjuk påse eller ask Förhindrar skador på ädelstenarnas yta och eventuella repor från andra smycken
Smycken med emalj Förvara separat i en mjuk påse eller foder med naturliga fibrer, t.ex. bomull Förhindrar skador på emaljen från andra smycken och ytor
Smycken med läder eller textilier Förvara i en torr och sval plats, borta från direkt solljus Förhindrar att lädret eller textilier blir uttorkade eller bleks av solljus
Smycken med trä eller ben Förvara på en torr och sval plats, borta från direkt solljus Förhindrar att träet eller benet blir uttorkade eller skadas av fukt eller hög värme

 

VI DELAR GODA NYHETER!