Intervju: Lena Maria Vendelius - ZOE HOOP JEWELRY

[[recommendation]]

Kristna smycken tillverkade med respekt för människor och miljö.

0

TÖM KUNDVAGNEN

Artisten Lena Maria Vendelius har släppt en ny skiva, ”Pappas bästa 3”. På omslagsbilden skiner inte bara hennes lysande utstrålning, utan även ZOE HOOPs smycken. Vi ringde upp och fick ett fint samtal om både skivan, smycken och hennes långa karriär.

Det var i samband med en sommarkonsert och kvinnofrukost på Gullbrannagården i Halmstad som Lena Maria Vendelius upptäckte smyckena från ZOE HOOP.

– Jag blev så otroligt fascinerad och väldigt inspirerad när grundaren Caroline Johansson delade sin berättelse om hur väl mottagna smyckena blivit ute i världen och hennes resa för att nå dit, säger hon och fortsätter:

– Det är en sak att få fram ett budskap i ett kors. Men att lyckas få alla smycken att innehålla ett budskap, det tycker jag är en fantastisk företagsidé. Och hon designar ju så vackert också, utförandet är jätteläckert, säger Lena Maria Vendelius.

Företagets vision och berättelse är även något hon känner igen från sitt eget liv som artist och konstnär.

– Att leva efter de möjligheter som dyker upp har format mitt liv. Och det är en livsstil som inspirerar mig väldigt mycket. Jag har vågat satsa på min kallelse utan att egentligen veta vad jag ska göra. På det sättet känner jag igen mig i den resa ZOE HOOP gör, säger hon

Psalm 23 i fokus

De smycken som fångade hennes intresse extra mycket var ett örhänge och halsband med kors: the Shepherds cross, baserat på Psalm 23. Som för Lena Maria Vendelius inte bara är en accessoar utan en stark symbol för hennes livserfarenheter.

– Tonsatta versioner av den psalmen har följt mig hela livet. Så den är väldigt, väldigt betydelsefull för mig, säger hon.

Hon börjar berätta om ett specifikt tillfälle, men först måste vi bara nämna vad ”hela livet” innebär för Lena Maria - hon föddes utan armar och med ett ben kortare än det andra. De till synes svåra fysiska utmaningarna har dock inte hindrat henne från någonting.

– Jag tycker snarare att jag fått göra mycket mer i livet tack vare att jag är annorlunda. Det tror jag har helt och hållet har att göra med min kristna tro. Jag tror inte jag hade kunnat tänka så annars, säger hon.

Så istället för att bli arg och irriterad på sitt handikapp har hon istället vunnit världsmästerskap och tagit världsrekord i simning, gjort sig ett namn som sångerska, författare och konstnär. Tagit emot medalj av kungen och blivit en mangafigur i Japan.

Inför Paralympics i Seoul 1988 gjorde SVT gjort en dokumentär om hennes liv. Då var hon endast 20 år gammal. Bland klordoftande undervattensbilder på simteknik sitter hon plötsligt i sin lägenhet och sjunger med den klaraste stämma samtidigt som hon spelar på sin keyboard med tårna.

– Det var just Psalm 23 jag sjöng, den version som är tonsatt av Hans Lennart Rask. Så det känns verkligen som en speciell koppling, säger hon.

Historien om Pappas bästa

Efter det framträdandet i tv tystnade inte riktigt sången. 50 skivor och filmer senare är det kanske som artist Lena Maria är allra kändast idag.

Lena Maria Vendelius Pappas bäst

Just nu är hon aktuell med en ny skiva. ”Pappas bästa 3”. En uppföljare till succén Pappas bästa, som från början var en önskan från just Lena Marias pappa Rolf. Han frågade inför sin 60-årsdag om hon inte kunde göra en skiva med hans favoritsånger på.

– Först tänkte jag att det går ju inte, det är ju mest äldre låtar, och passar inte in med vad jag gör. Dessutom blir det en väldigt dyr present, säger Lena Maria.

Men hon släppte ändå inte tanken och kontaktade till slut sin vän sångerskan Irene Kristérn. Tillsammans spelade de in pappans utvalda sånger, och det visade sig inte bara vara pappans favoritlåtar.

– Skivan blev en hit i Sverige och sålde jättebra, och vi turnerade med den hela hösten sen, säger Lena Maria.

På den första skivan var alla låtar valda av pappan. Den följdes upp av en Pappas bästa 2 - Himmelska sånger. Och när det i år var dags för 80-årsfirande var det givet med en Pappas bästa 3. Här ryms låtar med allt från Roland Utbult till Lars Mörlid, Nils F Nygren, Inga-Maj Hörnberg, Pelle Karlsson och Evie Tornquist.

– Den här gången tog jag mig friheten att vara med och tycka lite, så vi valde lite nyare musik, låtar jag själv tyckt om under min uppväxt, säger hon.

Den ofrivillige influencern

Den nya skivan är också anledningen att vi alls upptäckte smyckena på Lena Maria. En dag plingade det till på Facebook. Gilla-markeringarna strömmade in. Hade ZOE HOOP blivit viralt? 700 gilla-markeringar senare förstod vi vad som hänt. Det var Lena Maria som taggat oss i en bild tillsammans med bland annat sin stylist och klädbutik.

– Jag gillar att tagga det jag gillar på Facebook. Det är ju ett nätverk mellan olika vänner och det är fint att få lyfta varandra och berätta om sånt man tycker är intressant eller viktigt, säger hon.

Med närmare 10 000 följare på Facebook är hon minst sagt populär på sociala medier. Men influencer vill hon inte kalla sig.

– Det är ett lite fånigt uttryck, även om jag vet att det är något många eftersträvar att bli och jobba med. Men vi är ju influencers allihopa, var vi än rör oss påverkar vi vår omgivning, säger hon.

Blir ett fenomen i Japan

Efter tv-programmet Målet i sikte blev hon känd över en natt i Japan. En funktionshindrad person var då en ovanlig syn därborta, förutom på särskilda institutioner. Nu har det blivit 75 turnéer i Asien hittills.

– De första tio åren tyckte jag det var lite jobbigt när de bara skulle fråga om handikappet. Jag tyckte det var roligare att prata om min karriär och mina sånger, säger hon.

Men efter tillräckligt många frågor insåg hon plötsligt det stora värdet i allas nyfikenhet.

– Då vändes hela min känsla. Jag var kanske inte där i första hand som sångerska utan jag var mer där för att tala om alla människors lika värde, som inte finns där på samma sätt som här i Sverige, säger hon.

Idag ser hon det som ett naturligt verktyg för sitt samhällsengagemang, en plattform för att ge röst åt människor som lever i en utsatt situation och berätta att varje människa är unik och viktig och har något att ge.

– Min inriktning förändrades i och med att jag fattade att jag då var det man kallar influencer, men då fanns inte det ordet, säger hon.

Studio med anor

På pressbilderna till Pappas bästa 3 syns även Gravsjö Missionshus studios. Bakom det namnet hittar man Lena Marias basist som spelat med henne i 15 år, Magnus Ahlgren. Han har köpt ett gammalt missionshus utanför Mullsjö i Småland och gjort om det till en musikstudio.

– All gammal inredning och prylar är kvar, det är jätteroligt. Ibland anordnar han även konserter och då får alla klämma in sig på de gamla bänkarna, säger hon.

Valet av studio har också påverkat soundet på den nya skivan. Lena Maria jämför med när hon spelat in stora produktioner för den japanska marknaden. Då har det varit med radiosymfonikerna och de största musikstudiorna i Stockholm.

– Där behövde allt vara förberett in i minsta detalj. Nu kunde vi istället spela in låt för låt och tillåta oss mer spontant arrangerande i stunden, säger hon.


Porträtt Lena Maria Vendelius Fotograf: Johnny Lindgren / Me3dia

Fotograf: Johnny Lindgren / Me3dia

Budskap som når fram

Även om sånger och smycken är olika uttryckssätt känner Lena Maria igen sig i ZOE HOOPs mål och strävan att vara mer än bara en produkt.

– Smycken gör ju att man känner sig fin och har de ett budskap blir det även ett djupare innehåll. Precis så känner jag när jag sjunger eller målar. Det är inte bara en sång eller en tavla, utan jag vill säga någonting genom det som får människor att bli inspirerade eller må bättre, säger hon

Hon lyfter även att hon är övertygad om att Gud vill att vi ska njuta av det vackra och fina vi kan skapa.

– Som kristen träffar jag väldigt många människor som inte är uttalade kristna eller till och med har en annan religion eller trosuppfattning. Men ändå är det någonting i det både ZOE HOOP och jag presenterar som attraherar även de människorna och samtidigt visar på guds kärlek och omsorg om oss, säger hon.

Ny kurs i livet

Resandet i Asien har fortfarande inte kommit igång sedan Covid-19. Men när pandemin slog till fick Lena Maria en massa tid över efter att ha blivit avbokad överallt. Hon gjorde som hon brukar, lät sig ledas i en ny riktning. Och plötsligt hade hon börjat dela med sig av sin sångexpertis genom en onlinekurs.

– Det har varit jättekul, med över 4000 elever som deltagit på olika sätt, säger hon.

Framgången med sångkursen har lett till att hon nu också vill dela med sig av sina andra erfarenheter genom en kurs i livshantering, hur man hanterar motgångar, sorg och olika livssituationer.

– Jag har ju en hel del erfarenhet. Men för att ha någonting mer konkret att stå på så utbildade jag mig även till samtalsterapeut inför det, säger hon.

Med nyfikenhet ser hon nu fram emot att paketera sin livsglädje och dela med sig av den som samtalsterapeut och inspiratör.

– Jag har ingen aning om vad framtiden bjuder på, men jag är redo att omfamna det, avslutar Lena Maria med en tydlig optimism i rösten.

Caroline Johansson

Designer, speaker and CEO ZOE HOOP

Titel

Författare


FLER INLÄGG

Caroline möter två kvinnliga hantverkare vid smyckestillverkningn
På besök vid smyckestillverkningen i Thailand

Tradition möter modern innovation i hantverket bakom våra vackra smycken.
LÄS MER
Carola konsert
ZOE HOOP på turné med Carola

Läs om hur det var när ZOE HOOP följde med på Carolas gospelturne
LÄS MER
Med smycken på turne i USA: Del 2 Springfield
Med smycken på turne i USA: Del 2 Springfield

Andra delen av min roadtrip i USA hösten 2023. Läs om alla stora och små upplevelser under resan. 
LÄS MER

VI DELAR GODA NYHETER!